Tuesday, June 05, 2012

Ape itu cak lempong???



Muzik tradisional caklempong dikatakan telah dibawa ke Tanah Melayu 

oleh masyarakat Minangkabau dari Sumatera Barat yang menetap 

di Negeri Sembilan seawal kurun

 ke-14. Masyarakat Minangkabau

memanggil caklempong sebagai talempong. (Sumber: Abd Samad Idris, 1970)




Di dalam tradisi terdahulu, selain daripada tujuan untuk berhibur,

caklempong turut memainkan peranan penting di dalam kehidupan 

seharian masyarakat Minang seperti menyatupadukan penduduk 

etempat caklempong dimainkan semasa upacara pertabalan Sultan.

caklempong dijadikan sebagai muzik iringan dan dimainkan untuk 

pelbagai tujuan antaranya ialah upacara perkahwinan, perasmian, 

keraian, muzik iringan pencak silat, tarian dan sebagainya.

Muzik caklempong kini telah diterima oleh masyarakat majmuk 

di Malaysia sebagai muzik warisan bangsa milik semua rakyat Malaysia. 

Ia tidak lagi hanya bertumpu di Negeri Sembilan sahaja. 

Muzik caklempong telah diajar di institut perguruan seluruh 

negara dengan tujuan untuk mengetahui salasilah dan 

asal usul muzik tersebut selain menyemai semangat kecintaan 

kepada muzik tradisional di Malaysia.

haaaa kalu nak tau aku pown pandai main ni..

hah!! x caye!!

betullaaa aku pernah main mende ni time kat UPM under subjek kokorikulum tau..

perghhh memang best..ingt susah tapi last2 terer jugak 


smpai terpilih buat persembahan 

majlis..hihihi

bangge dooo!!

video

Ni time kami practice....huru hare bilik ni..hihihi

video

ni time kami buat persembahan pembukaan....

kire aku ni pndailaa kan dari korang...yihaaa


Read more...