Sunday, December 18, 2011

Pelik Tapi Benar okeh!!!!

Planet Bumi adalah suatu ciptaan yang menakjubkan untuk diteroka dengan daya tarikan nilai estetika. Malah di era ini sarap dengan teknologi ini, wujud beberapa tempat yang akanditemui atau dianggap sebagai pelik. Mari kita lihat 9 tempat-tempat yang paling pelik di bumi.

Kauai, Hawaii

Kauai adalah pulau yang paling kuno di Hawaii yang juga yang keempat terbesar yang terletak di pulau-pulau utama. Lava ditepi pantai membuat pengalaman duniawi di sini yang menakjubkan dan sungguh pelik.

Spotted Lake, Osoyoos


Tasik Spotted, tasik masin yang terletak di barat laut Osoyoos, British Columbia. Apabila air menyejat pada musim panas, bintik-bintik besar mineral tertinggal yang memberikannya nama.

Aurora Borealis (North Pole)
  

Aurora atau cahaya kutub utara, cahaya yang sungguh cantik secara semula jadi menerangi langit padawaktu malam di rantau kutub. Ia dianggap sebagai "Tarian daripada Roh" oleh orang-orang Cree.

Fly Geyser, Reno


Fly Geyser adalah perkara yang pelik di bumimerupakan air mata air yang terpancut keluar. Ia terdiri daripada dua geisar di mana salah satu itu dalam keadaan tidak aktif manakala yang lain memancut.

Socotra


Socotra adalah tempat yang paling asing yang terletak di Afrika di mana anda boleh mencari payungberbentuk pokok darah, pokok berair gergasi, pokok timun dan lain flora dan fauna secara eksklusifhabitat ditempat ini.

Rio Tinto


Ia berasal dari pergunungan Sierra Andalusia dan berwarna merah mungkin disebabkan hingga kini besidan mineral lain yang telah ditambah melalui perlombongan lama di kawasan itu.

Moeraki- New Zealand


Moeraki adalah besaraneh, batu-batu sfera ditemui di Pantai KoekoheIni adalah berpunca dari enapandi lantai laut.
Pamukkale


Kolam Pamukkale adalah terletak di Turki dan adegan pelik ditonton oleh penduduk bumiIni terbentukdaripada kalsium karbonat yang mendapat didepositkan apabila air disejat. 

Racetrack Playa


Racetrack Playa terletak di California dan dikenali kerana batu-batu layar terletak di sini. Di sini batu-batu bergerak dari kedudukan asal mereka menjadi seperti treck.

3 comments:

  1. kuasa Allah mmg mengagungkan..
    kite patut bersyukur dengan kehadirannya...huhuhu

    ReplyDelete
  2. waaaaa xtau pown kat dunia kite ade tmpt yg menarik..hehe

    ReplyDelete