Friday, January 06, 2012

Jom Try skill Masak anda!!!


AyAm bLaCk PaPeR.


Hai semue!!!
hari ni yup kite blajar masak ayam black pepper..
kalu korang perasan harga ayam ni sgt mahal kat kedai2 makan..
padahal care masak die mudah aje..
aritu dah pernah kene sekali ambik ayam xdelaa byk sgt smpai 8 hinggit die cas ngen nasi
berape ketul je...
cekik darah btul kedai tu..
xnaklaa mention kedai die 6ti ckp ngumpat pulok..hihihihi

ermm..sedap x???

masakan ni kene try sendiri..mcm kite wak experiment kadang2 jadi kadang x..
tapi bunyi buat sekali je terus jadi..sedap lagi..hewhewhew
ni antare bahan2 die..semue ade kat kedai..

Bahan2:

+- 400g ayam dipotong kecik (ikut suke ler)
2 ulas bwg besar/bwg kuning (potong2 je)
3 ulas bwg putih (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
1 sb lada hitam (tumbuk)
3 tangkai cili kering (potong 2) (xnak letak pown xpe ganti ngen cili hidup oke jee)
2 sb sos tiram
2 sb kicap pekat (kalau rasa byk, boleh kurangkan)
2 sb besar kicap cair
2 sb sos lada hitam(klau ade letaklaa)
2 sb sos tomato
sedikit minyak bijan (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Daun bawang sbg penyeri atau daun limau purut

Cara2:

1. Goreng ayam separuh masak.(xnak goreng pown xpe) ikut sukelaa
2. Tumis bahan2 tumbuk dan cili kering.
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair, sos tomato, sos lada hitam n miyk bijan. Kalau terlalu pekat bole tambah sedikit air.
4.Masukkan bawang potong
5. Masukkan garam dan gula sesedap rasa..
6. Masukkan ayam yang telah digoreng gaul rata, buh daun bawang. kacau sebentar tutup api, sedia dihidang.

dah siap...senang kan..pade wanita2 @ remaje yg byk kije bleylaa try resepi ni..huhuhu
gerenti mak mertue suke..ceeewahhh...kit3
byeee

No comments:

Post a Comment